Dans Compagnie Limburg

De Dans Compagnie Limburg is opgericht in 1986 door Elsa van der Heijden en Jan van Opstal. De doelstelling van de Dans Compagnie Limburg was de expressionistische  dans in Limburg op de kaart te zetten. De Dans Compagnie Limburg is in de jaren 80 zeer actief geweest met het produceren van avondvullende producties voor grote en kleine theaters, in Limburg en daarbuiten.

Elsa van der Heijden en Jan van Opstal waren de vaste huischoreografen, gast choreografen waren o.a. Roberto Castello, Mariska van Loon, Wies Merkx. Elsa van der Heijden heeft in 1992 haar laatste productie “’eentje om het af te leren “ onder naam van de Dans Compagnie Limburg uit gebracht. Wies Merkx heeft daarna nog enkele seizoenen de succesvolle productie “Koningskinderen” door heel Nederland gespeeld. Sindsdien is de Dans Compagnie Limburg niet of nauwelijks nog actief geweest.

In het seizoen 2009 hebben Elsa van der Heijden, Daniela Näger en Ria Meijers, op uitnodiging van  het “Festival Zomeravonden”  in Maastricht, de theater dans solo voorstelling “WO BIN ICH? over dementie” op de derde verdieping van het AINSI gebouw  gemaakt. Na het succes van “WO BIN ICH?  over dementie” produceerde  Elsa van der Heijden, Daniela Näger en Ria Meijers in februari 2010 een nieuwe theater dans solo “WO BIN ICH? over lichamelijke beperking”, een solo over lichamelijke beperkingen, ondersteunt door Fons de Jong van het Cultuurhuis AINSI. Deze twee solo’s werden als avondvullend programma in het cultuurhuis AINSI gepresenteerd.

Naar aanleiding van de verfilming van WO BIN ICH? werden we in 2010 genomineerd voor het prestigieuze 14th Internationale Solo Dance Theatre Festival in Stuttgart .

Wat begon als een spontane samenwerking vroeg om serieuze zakelijke ondersteuning, die de Dans Compagnie Limburg, die nog steeds slapende was, kon bieden. De doelstelling de expressionistisch dans in Limburg op de kaart te zetten was na 12 jaar weer actueel.

In 2010 heeft  het festival “Cultura Nova” de Dans Compagnie Limburg uitgenodigd om het complete programma “WO BIN ICH? over dementie” te monteren in een leegstaande afdeling van het Atrium ziekenhuis in Heerlen en “WO BIN ICH? over lichamelijke beperking”, te spelen in het ziekenhuis restaurant het Wevertje.

Dit is waar de Dans Compagnie Limburg voor staat, de expressionistische dans op doelgerichte locaties te spelen, om  zo letterlijk en figuurlijk, fysiek en emotioneel, dichterbij ons publiek te komen. De afstand te verkleinen en de impact te vergroten.

In het seizoen 2009/2010 heeft de Dans Compagnie Limburg “WO BIN ICH? over dementie”,  17 keer gespeeld.

In het seizoen 2010/2011 heeft de Dans Compagnie Limburg “WO BIN ICH? over lichamelijke beperking”, een twintigtal keren op diverse locaties gespeeld,  voor diverse doelgroepen o.a. in zorginstellingen, in huiskamers ”eat and meet”, in platte vloer theaters, atelier ruimtes, in restaurants van zorginstellingen, voor symposia en bezinningsdagen. Omdat de voorstelling  “WO BIN ICH? over lichamelijke beperking” speciaal gemaakt  is voor kleine ruimtes, kan de Dans Compagnie Limburg haar publiek overal bereiken.

“Souvenirs d´amour” was in het seizoen 2011/2012 30 keer te zien in kerken in de Euregio.

De Dans Compagnie Limburg speelt alle voorstellingen nog in binnen en buitenland.

Naast Elsa van der Heijden als choreograaf horen nog bij het team:

Daniela Näger – Dans en Tekst
Daniela Näger is 2009 afgestudeerd aan de Fontys Hogescholen voor de Kunsten (Danstheater). Ze werkte met verschillende choreografen, o.a. met Uri Ivgy, Eddy Becquart, Wies Merkx, Andrea Boll en Jo-An Lauwaert. Ze danst bij het Tanztheater Gabriela Lang in Karlsruhe, Duitsland en maakt verschillende eigentijdse choreografieën voor kinderen. Sinds 2009 danst Daniela Näger voor Dans Compagnie Limburg – Elsa van der Heijden en schrijft de texten voor “WO BIN ICH?”.

Annelies Mertens – Dans
Na een studie Moderne Talen wijdde Annelies Mertens zich aan haar grote liefde dans, om in 2009 haar studie Danstheater te voltooien aan de Fontys Hogescholen voor de Kunsten Tilburg. Eigen choreografisch werk, workshops en masterclasses bij gerenommeerde docenten, en verschillende stages verder, maken haar tot de allround danseres die zij nu is. Sinds april 2012 danst  Annelies Mertens voor Dans Compagnie Limburg – Elsa van der Heijden. Daarnaast is ze ook werkzaam bij  Danstheater Adentro in Amsterdam, Dansnest in Breda en heeft ze haar eigen collectief dAnsbeeLd, een samenwerking met beeldend kunstenares Leen Verdonck.

Ria Meijers – Vormgeving

Geert Colsen – Lichtontwerp

Sven Schaepkens – Film

Marjo de Maat – Tekst